Badania Mikrobiologiczne są podstawowym narzędziem do kontroli i oceny produktów żywnościowych. Umożliwiają zapewnienie bezpieczeństwa i wysokiej jakości zdrowotnej żywności.
Analizy żywności wykonywane są zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 zmieniające Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych oraz zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia.
Wykonujemy również wymazy z powierzchni w obszarach produkcji żywności, maszyn oraz rąk.
ZAKRES BADAŃ
WYKAZ AKREDYTOWANYCH BADAŃ ORAZ MATERIAŁ DO BADAŃ
LEGENDA:
AKREDYTACJA
PRÓBKI
|
MATERIAŁ DO BADAŃ
|
agrovet
|
BADANIA MIKROBIOLOGICZNE ŻYWNOŚCI |
Wykrywanie obecności Campylobacter spp. wg PN-EN ISO 10272-1:2017 | |
Oznaczanie ilości Campylobacter spp. wg PKN-ISO/TS 10272-2:2017 | |
Identyfikacja głównych patogenów żywności metodą Real Time PCR | |
Wykrywanie pałeczek Salmonella w określonej masie próbki zgodnie z normą PN-EN ISO 6579-1:2017-04 (metoda hodowlana) | |
Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów. Metoda płytkowa (posiew wgłębny) w temp. 30˚C wg PN-EN ISO 4833-1:2013-12 | |
Oznaczenie liczby β-glukoronidazo-dodatnich Escherichia coli. Metoda płytkowa wg PN-ISO 16649-2:2004 | |
Oznaczanie liczby gronkowców koagualazo-dodatnich. Metoda płytkowa wg PN-EN ISO 6888-2:2001+A1:200 | |
Oznaczanie liczby Listeria monocytogenes wg PNEN ISO 112902:2017 | |
Oznaczanie liczby Enterocbacteriaceae. Metoda płytkowa wg PN-ISO 21528-2:2017 | |
Oznaczanie liczby bakterii z grupy coli. Metoda płytkowa wg wg PN-ISO 4832:2007 | |
Obecność i identyfikacja pałeczek Salmonella spp. w określonej masie próbki. Metoda hodowlana, biochemiczna, serologiczna wg PN-EN ISO 6579-1:2017-04 | |
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich. Metoda hodowlana wg PN-EN ISO 6888-3:2004+AC:2005 | |
Obecność Listeria monocytogenes. Metoda hodowlana wg PN-EN ISO 11290-1:2017 | |
Obecność bakterii z grupy coli. Metoda probówkowa wg z PN-ISO 4831:2007 | |
Obecność Escherichia coli. Metoda probówkowa wg PN-ISO 7251:2006 |